«Δέκα τρόποι για την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος από τον Δήμο Θερμαϊκού»
Γράφει ο Ιωάννης, Μιχαήλ Βασιλειάδης*
Ο κυριότερος λόγος εξ’ αιτίας του οποίου εγκαθιδρύθηκε η οικονομική επιστήμη, είναι η διαπίστωση, ότι ενώ οι ανάγκες των ανθρώπων ή κοινωνιών είναι απεριόριστες οι οικονομικοί τους πόροι, είναι περιορισμένοι. Πρέπει λοιπόν να χειριζόμαστε τα οικονομικά με μεγάλη φειδώ, ώστε να μην χάνεται ούτε ένα Ευρώ από τα χρήματα μας, προκειμένου να είμαστε νοικοκυρεμένοι και παραγωγικοί. Η παραπάνω διαπίστωση καθίσταται επιτακτικότερη, όταν πρόκειται για το Δημόσιο χρήμα. Η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος πρέπει να πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιάνει τόπο. Γίνεται όμως στ’ αλήθεια αυτό στο Δήμο Θερμαϊκού ή συντελείται μια άνευ προηγουμένου κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Ας σχολιάσουμε συνεπώς τους δέκα διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κατά την γνώμη μας, η Δημοτική αρχή, σπαταλά με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το Δημόσιο χρήμα:
1. Με την παραλαβή τεχνικά ακατάλληλων έργων και έργων που δεν πληρούν τις συμβατικές προδιαγραφές. Έτσι προκειμένου τα έργα αυτά να είναι λειτουργικά πριν δοθούν για χρήση, διορθώνονται από τον Δήμο ξοδεύοντας επιπλέον χρήματα (αρκετά από τα σχολεία που κατά καιρούς έχουν παραληφθεί, πρόσφατα η σηματοδότηση της πάνω Περαίας), διαφορετικά τα έργα καταστρέφονται, δεν είναι λειτουργικά και χρηστικά, αλλά αντιθέτως είναι και επικίνδυνα για την ασφάλεια των κατοίκων (το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατασκευή του κρηπιδότοιχου στα βράχια της Αγίας Τριάδας). Επιτρέπεται να έχουν εισπράξει οι κατασκευαστές εργολάβοι τόσα χρήματα από το Δημόσιο και να μην τους «υποχρεώνει» ο Δήμος έστω και εξωσυμβατικά να πλακοστρώσουν περιμετρικά τα πεζοδρόμια των σχολείων; (βλέπε, 2ο, 3ο, 4ο Δημοτικά Σχολεία Περαίας, 2ο Γυμνάσιο, κ.λ.π.). Σαν συνέπεια αυτού, είτε αναγκάζεται ο Δήμος να τα πλακοστρώσει με δικά του έξοδα είτε συνήθως δεν υπάρχουν πλακοστρωμένα πεζοδρόμια.
2. Με την επιλογή ακατάλληλων αναδόχων. Παράδειγμα Εταιρεία , η οποία αφού κηρύχθηκε έκπτωτη στην κατασκευή της οδού Ανθέων, της ανατέθηκε και η ανακατασκευή της Οδού Θερμαϊκού με συνέπεια τα έργα να μένουν είτε ημιτελή (Ανθέων), είτε απραγματοποίητα (ανακατασκευή Θερμαϊκού), με όλο το οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρουν.
3. Με το να επιτρέπεται η πραγματοποίηση δολιοφθορών από γνωστούς αγνώστους, λόγω της αδιαφορίας των διοικούντων. Η επιδιόρθωση όμως των καταστροφών, απαιτεί τεράστια κονδύλια, πολλαπλάσια αυτών που θα χρειαζόταν για την διαφύλαξη τους. Βλέπε, σχεδόν όλα τα Σχολεία, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, τον πεζόδρομο, τα ερευνητικά ενκλινόμετρα (όργανα που μετρούν την οριζόντια κίνηση του εδάφους στην περίοδο των εδαφικών καθιζήσεων στο κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού) τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2006 κ.α.
4. Με την χαμηλή παραγωγικότητα, που οφείλεται στην ανεπιτυχή αξιοποίηση των πόρων, τους οποίους αποτελούν το έδαφος, η εργασία το κεφάλαιο, η επιχειρηματικότητα ή η ικανή και αποτελεσματική διοίκηση για το Δημόσιο και τους μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.
5. Με την παντελή έλλειψη πολιτικών Διοίκησης των Ανθρωπίνων πόρων. Δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται σοβαρά καμία από τις πολιτικές Διοίκησης των Ανθρωπίνων Πόρων. Όπως η πολιτική στελέχωσης, εκπαίδευσης, αξιολόγησης, ανταμοιβών, εργασιακών σχέσεων, εργασιακού περιβάλλοντος και ασφάλειας.
6. Με τα υπερβολικά λειτουργικά έξοδα, (Παρουσιάζει 60% λειτουργικά έξοδα επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ πετυχημένες εταιρείες και οργανισμοί δεν υπερβαίνουν το 25-40% φυσικά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα) ιδιαίτερα με τους μισθούς των Αντιδημάρχων, Προέδρων και Αντιπροέδρων Οργανισμών, Εντεταλμένων Σύμβουλων κ.λ.π. Θα συμπλήρωνα ότι υπάρχουν πολλές αργομισθίες, ιδιαίτερα βλέποντας τους κατόχους των θέσεων να σουλατσάρουν τις εργάσιμες ώρες. Άραγε ποια είναι η συμβολή του καθένα από αυτούς; Πόσοι έμμισθοι εντεταλμένοι σύμβουλοι υπάρχουν; Σε ποιο τομέα συμβουλεύει ο καθένας; Τι τυπικά προσόντα διαθέτει; Πόσα χρήματα λαμβάνει μηνιαίως για τις πολύτιμες και εξειδικευμένες συμβουλές του; Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις Εβδομαδιαίες, Μηνιαίες, Εξαμηνιαίες και Ετήσιες αναφορές τους σχετικά με τον τομέα που συμβουλεύουν; Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε όμως να δούμε, αν ο κ. Δήμαρχος εισακούει τις συμβουλές τους προς όφελος του Δήμου, ή πάνε τα χρήματα των Δημοτών «Υπέρ πίστεως και Πατρίδος». Πάντως, αν όλοι αυτοί οι μισθοί, των τάχα «διοικούντων και συμβούλων» είχαν δαπανηθεί για την πρόσληψη εξωτερικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας και μηχανημάτων ο τόπος μας θα έλαμπε. Εξάλλου, δαπανώνται πολλά χρήματα για ενοικίαση χώρων για την στέγαση Δημοτικών υπηρεσιών και φορέων, ενώ Δημοτικά ακίνητα «φιλέτα» έχουν νοικιαστεί σε ιδιώτες με χαμηλά μισθώματα.
7. Με τις αναθέσεις χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Τεμαχισμός των έργων ώστε να ανατεθούν. Καταλαβαίνετε πόσο οικονομικότερα θα ήταν πολλά έργα αν υπήρχε η δυνατότητα του μειοδοτικού διαγωνισμού. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την προμήθεια αναλώσιμων, τα οποία μην φανταστείτε ότι είναι καμιά αμελητέα ποσότητα. Αν ερευνήσει κανείς τα πράγματα βαθύτερα θα βρεθεί προ εκπλήξεων.
8. Με την επέμβαση από ξένους Οργανισμούς στους δρόμους και στα πεζοδρόμια χωρίς την πλήρη αποκατάσταση τους. Ως εκ’ τούτου να υποχρεώνεται η Δημοτική Αρχή να ξαναστρώνει από την αρχή τους δρόμους και να επισκευάζει τα πεζοδρόμια, ξοδεύοντας άσκοπα τεράστια ποσά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς. Παράδειγμα, η περσινή επίστρωση των οδών Θερμαϊκού και η συνέχεια της, Δημοκρατίας που στοίχισε 300000 Ευρώ ενώ το φρεζάρισμα και η επίστρωση της Ρωμανού στοίχισε άλλα 200000 Ευρώ, μετά την πλήρη καταστροφή τους από τις εκσκαφές της Ε.Υ.Α.Θ. Τα χρήματα αυτά βέβαια εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο της Εθνικής Οδοποιίας μετά από παρέμβαση του κ. Δημάρχου, αλλά θα έπρεπε να διατεθούν για την διαμόρφωση και την επίστρωση χωματόδρομων και όχι να καλύπτουν τις κακοτεχνίες των ασυνεπών εργολάβων.
9. Με την απώλεια συγκεκριμένων, εγκεκριμένων Εθνικών και Κοινοτικών κονδυλίων από διοικητική αστοχία και ανικανότητα. Παράδειγμα η απώλεια των κονδυλίων 1,3 εκ Ευρώ περίπου για την οριστική κατασκευή της Θερμαϊκού πριν από δύο χρόνια και η απώλεια σχεδόν 1 εκατομμυρίου Ευρώ από την ακύρωση προγραμματικής σύμβασης για πολεοδομική μελέτη με την Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2009. Με την έλλειψη επίσης διεκδίκησης νέων Εθνικών και Κοινοτικών πόρων από αμέλεια, άγνοια ή ανικανότητα. Την στιγμή που οι γειτονικοί μας Δήμοι (Θέρμη, Πανόραμα, Ν. Μηχανιώνα) κάνουν θαύματα με τα Κοινοτικά κονδύλια και τον Θησέα, προχωρούν σε αναπλάσεις σκουπιδότοπων, σε δημιουργία πεζόδρομων περιπάτου σε ρέματα, σε κατασκευές χώρων άθλησης και αναψυχής, και σε πολλά άλλα. Αναρωτιέμαι, εμείς τι κάνουμε; Κάποτε η κάνουλα της Ευρώπης θα στερέψει και θα χτυπάμε το κεφάλι μας.
10. Με την υπογραφή συμβάσεων που αφορούν ερευνητικά προγράμματα και γενικότερα μελέτες, που φυσικά χρυσοπληρώνονται, αλλά τα συμπεράσματα, οι προτάσεις, και οι υποδείξεις τους, δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη. Παράδειγμα: Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του Ε.Μ. Πολυτεχνείου με θέμα: «Γεωλογικά Προβλήματα Δήμου Θερμαϊκού και αντιμετώπιση τους» (υπογράφηκε στις 20/3/2006 και το τρίτο τεύχος των μελετών παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2006) Σ’ αυτή την μελέτη, μεταξύ άλλων, προτείνεται και η κατασκευή τριών χωμάτινων φραγμάτων σε ρέματα, που θα αμβλύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Δεν θα χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια οι δέκα τρόποι να γίνουν είκοσι ή και περισσότεροι, αλλά αυτός δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας. Απεναντίας ο στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους να περικόψουμε τις άχρηστες δαπάνες, να αποτρέψουμε την κατασπατάληση των Δημοτικών χρημάτων, και να τα διαθέσουμε εκεί που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτές είναι πολλές.
*υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ - ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ"
Sdvsdg
ΑπάντησηΔιαγραφήΆν όσα λέει ο κ. Βασιλειάδης τα πιστεύει, τότε σίγουρα για αυτά που έγραψε δεν ρώτησε πρώτα τον κ. Μαυρομάτη. Όλα όσα έγραψε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα έργα και τις ημέρες του Δήμάρχου που στηρίζει με την υποψηφιότητά του. Τί να πρωτογράψω, τα τεχνικά ακατάλληλα έργα που εκτελεί και παραλαμβάνει ο Δήμος (π.χ.δρόμος πλαγιαρίου-Μηχανιώνας),το σπάσιμο των έργων για την απευθείας ανάθεσή τους (εκατοντάδες στην οκταετία χωρίς κανένα όφελος για τον τόπο), τις απίστευτες αμοιβές σε ανθρώπους της Διοίκησης του που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα ταμεία του δήμου, την τεράστια υπεξαίρεση (900.0000), την κατάσχεση των εσόδων του δήμου (2.600.000),την ποινή της αργίας (νομίζω οτι είναι ο δεύτερος στη χώρα στους 1100 δημάρχους, εδώ λίγο ακόμη και θα έποιανε την πρωτιά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπόρώ να γράφω για πολλά ακόμη αλλά νομίζω οτι ο κ. βασιλειάδης καλά θα κάνει να μη μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.