Παρότι ζω λίγα χρόνια στη Νέα Μηχανιώνα, αγάπησα αυτό τον τόπο και πίστεψα στις ανεξάντλητες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο Δήμος Θερμαϊκού. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ, κατεβαίνοντας στις εκλογές με τον υποψήφιο δήμαρχο Απόστολο Οικονομίδη, για να προσφέρω στο νέο Δήμο τις γνώσεις, την εμπειρία, τις γνωριμίες, την αγωνιστικότητα, μα πάνω απ΄ όλα, την αγάπη μου για τον τόπο, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Αν οι πολίτες με εμπιστευθούν, θα μπορέσω να δώσω μαζί τους τον καλό αγώνα που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Γιατί μαζί μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε και αξίζουμε, το μέλλον που επιθυμούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος , γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών το 1947 και στα 45 χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών και των Σερρών, ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης, ενώ υπήρξε ανταποκριτής επί μία δεκαπενταετία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με αρμοδιότητα και το βαλκανικό χώρο. Από το 2005 είναι μόνιμος κάτοικος Νέας Μηχανιώνας.
Το ξεκίνημά του στη δημοσιογραφία, έγινε από τις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Δημοκράτης, που εκδίδονταν στην πόλη των Σερρών από τον αείμνηστο Στέφανο Καρύδη, ενώ από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια, ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και υπήρξε από τους οργανωτές των πρώτων μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων στις Σέρρες για το 15% στην Παιδεία και το Κυπριακό. Αργότερα, στη διάρκεια της δικτατορίας κυνηγήθηκε από τη Χούντα για τις ιδέες και την αρθρογραφία του, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίσθηκε.
Εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, καθώς επίσης σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μεταξύ αυτών στις εφημερίδες Αυγή, Βραδυνή, Θεσσαλονίκη, Μακεδονική Ώρα, Νέα Αλήθεια, Ριζοσπάστης, Η Πρώτη, Το Βήμα κ.α. Ενώ επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς (902 FM, Flash, FM-100,) και ήταν την περίοδο 1989-1992 Διευθυντής Σύνταξης στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100.
Ασχολήθηκε επί χρόνια με το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων, διετέλεσε μέλος του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις και ήταν ο συντονιστής του Παγκόσμιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που οργάνωσε το 1985 η ΕΣΗΕΜΘ με θέμα «Τύπος και Δημοκρατία».
Σε μια δική του ιδέα, στηρίχθηκε η δημιουργία το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Διευθυντής Σύνταξης και από το 1993 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το Δεκέμβριο του 2008, Γενικός του Διευθυντής.
Με πρωτοβουλία του, στήθηκε το 1993 ο πρώτος server στο διαδίκτυο κι έτσι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπήρξε το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης κι ένα από τα πρώτα Ευρωπαϊκά που δημιούργησε ειδησεογραφικό κόμβο στο ίντερνετ. Το 1994 δημιούργησε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας ήταν επί δεκαπενταετία Γενικός της Γραμματέας. Το 1995, άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο ομογενειακό περιοδικό Ελληνική Διασπορά που κυκλοφορεί σε 35 χώρες των πέντε ηπείρων, μεταφέροντας στα πέρατα της γης τη φωνή του απόδημου Ελληνισμού.
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος τιμήθηκε το 1985 με το μετάλλιο «Βουλγαρία-1300 χρόνια» για τη συμβολή του στην βελτίωση των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, με ανώτατη διάκριση το 1992 για την προώθηση των Ρουμανοελληνικών σχέσεων, ενώ ήταν ο πρώτος βορειοελλαδίτης στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί» το 1987 για τη συμβολή του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, τιμήθηκε το 1996 από την Κυπριακή Εστία για την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου, το Δεκέμβριο του 1996 από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού, ενώ το Νοέμβριο του 2009 τιμήθηκε στη Σόφια, παρουσία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας μεταξύ των μέσων ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης..
Βιβλία του Σπύρου Κουζινόπουλου, που εκδόθηκαν είναι: «ο ηρωϊκός Μάης της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφόρησε το 1976, «Φάκελος Τουρκία», το οποίο εκδόθηκε το 1983, «Ελευθερία- η άγνωστη ιστορία της πρώτης παράνομης οργάνωσης και εφημερίδας της κατοχής» που κυκλοφόρησε το 1986, «Η εκτέλεση της Ειρήνης - Υπόθεση Νικηφορίδη» που εκδόθηκε το 1988, «Το μεγάλο άλμα- Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» που εκδόθηκε το 1997, «Το απόρρητο ημερολόγιο του Γκιόργκι Δημητρόφ», που κυκλοφόρησε το 1999, η «Υπόθεση Αλόϊς Μπρούνερ» που εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ», «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και «Δράμα 1941-Μία παρεξηγημένη εξέγερση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Υπό έκδοση, είναι τα βιβλία του «Η Θεσσαλονίκη του Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης», «Ο Κωστής Παλαμάς και η Θεσσαλονίκη», και «Η ιστορία του Γεντί-Κουλέ».
Με τον Φιντέλ Κάστρο το 2004 στην Αβάνα, κατά την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κούβα. |
Ομιλητής σε συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το 1998 |
Με τον στενό έκτοτε φίλο Μίκη Θεοδωράκη στις Σέρρες το 1964 |
Στο προεδρείου παγκόσμιου συνεδρίου των πρακτορείων ειδήσεων, τον Απρίλιο του 2003 στην Κωνσταντινούπολη. |
Πρόεδρος διεθνούς δημοσιογραφικού συνεδρίου το 1998 για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου. |
Μάρτιος 1998. Με τον Διευθυντή της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times», στην είσοδο του ουρανοξύστη των γραφείων της στη Νέα Υόρκη. |
Οργανωτής το 1963 διαδήλωσης των μαθητών των Σερρών για το Κυπριακό. Κρατώντας το μεγάφωνο, ενώ από το μικρόφωνο ρίχνει συνθήματα ο γνωστός σήμερα συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου