Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μέρες «Άγνωστου Πολέμου» στη Μηχανιώνα…

Του Σπύρου Κουζινόπουλου, δημοσιογράφου-συγγραφέα, υποψηφιου δημοτικού συμβούλου Θερμαϊκού με το συνδυασμό «Μπροστά Μαζί» του Α.Οικονομίδη

Μέρες που είναι, θυμηθήκαμε τον αλήστου μνήμης «Άγνωστο Πόλεμο» του Νίκου Φώσκολου. Τη θρυλική σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης, που στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε σπάσει κάθε ρεκόρ θεαματικότητας, κατέχοντας την πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών, με ποσοστό 76%.
Πως μας ήρθε στο νου, μετά από 40 χρόνια αυτό το σίριαλ; Από έναν άλλο «Άγνωστο Πόλεμο», που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στη Μηχανιώνα. Με «αγνώστους» να μουντζουρώνουν τη μία μέρα όλα μα όλα τα πανό και τα πλακάτ του απερχόμενου δημάρχου Μηχανιώνας και υποψηφίου δημάρχου για το νέο Δήμο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη. Και άλλους «αγνώστους», από αλλού ορμώμενους τη φορά αυτή, να ξεσκίζουν όλα μα όλα τα πανό και πλακάτ του απερχόμενου δημάρχου Θερμαϊκού και υποψηφίου....
για το νέο Δήμο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή. Οι τελευταίοι μάλιστα «άγνωστοι», διακατεχόμενοι από αισθήματα… γκιλοτίνας, σχίζουν με μαχαίρια τα πλακάτ Αλεξανδρή στο σημείο που βρίσκεται το κεφάλι του, αφαιρώντας το σχετικό τμήμα !! Και φυσικά, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό και την ολοσχερή καταστροφή του γνωστού beach bar του κ. Κώστα Χατζηχριστοφή.
Πρόκειται για αποτρόπαιους βανδαλισμούς τους οποίους οφείλουν να καταδικάσουν όλοι ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία βρίσκονται. Πράξεις που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στην εποχή του εμφύλιου διχασμού.
Πρέπει να το βροντοφωνάξουμε σε όλους τους τόνους: Ο άνθρωπος που κατέχεται από μίσος χάνει την αυτοκυριαρχία του, γίνεται ηθικά ανελεύθερος, κάνει αδικίες, επιδίδεται σε πράξεις βίαιες, που βλάπτουν τον ίδιο και το σύνολο. Το μίσος γεννά πολλά κακά, όπως τη βία, το έγκλημα, τις αντεκδικήσεις, και οδηγεί σε πράξεις αντικοινωνικές. Είναι πάθος, που φέρνει τη διχόνοια, τη δυστυχία και οδηγεί σε καταστροφή.


Σαν επίλογο αυτού του σχολίου, επιλέξαμε να επαναλάβουμε αυτά που είχαμε γράψει για να καταδικάσουμε τον εμπρησμό του Riviera: Αυτοί που με την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια δίχασαν βαθύτατα την κοινωνία της Μηχανιώνας, αυτοί που χώρισαν τους Μηχανιώτες σε «δικούς» μας και σε «άλλους», ας καμαρώνουν τώρα για τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Καθώς αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργού τούτων των ενεργειών.


Γιαυτό και οι δημότες της Μηχανιώνας και όλοι οι πολίτες του Θερμαϊκού την Κυριακή θα κλείσουν ερμητικά την πόρτα σε όσους καλλιέργησαν και εξακολουθούν να καλλιεργούν τον διχασμό. Φτάνει πιά.
(Στη φωτογραφία, ο … «πολιτικός πολιτισμός» των κ. Αλεξανδρή και Μαυρομάτη στην πράξη από οπαδούς τους: Οι μεν να έχουν «αποκεφαλίσει» το πλακάτ του κ. Αλεξανδρή και οι άλλοι να έχουν μουντζουρώσει το πλακάτ του κ. Μαυρομάτη. Αίσχος… )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου