Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογισμός Πεπραγμένων 2009 Δήμου Θερμαϊκού

Από την απολογία πεπραγμένων
Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την εισήγηση του Δημάρχου κ. Αλεξανδρή. Κατάφερε να μιλάει επί μιάμιση ώρα  και να μην πει τίποτα. Ίσως μας δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εντύπωση γιατί και εξ όσων φυσικά γνωρίζουμε (και δεν φωτιστήκαμε περαιτέρω) και ορατό έργο δεν υπάρχει - χαρακτηρίζεται από τους δημότες ως  η τετραετία της απωλείας - αλλά και συμφωνούμε με την διαπίστωση της ....




αντιπολίτευσης πως δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και φυσικά ούτε διαφαίνεται πολιτικό σχέδιο και όραμα για το τι ήθελε(;) να πράξει η διοίκηση Αλεξανδρή. Ήταν μια προσπάθεια στατιστικής απεικόνισης μιας μίζερης διαχείρισης από λάθος ανθρώπους, σε λάθος θέσεις.
Ειλικρινά δεν αξίζει να σχολιαστεί ο απολογισμός (που έγινε σε μια άδεια αίθουσα, όπως και πέρισυ εξ αιτίας προγραμματισμού σε λάθος ημερομηνία και ώρα  - ματς ποδοσφαίρου φέτος, προεκλογική περίοδος πέρισυ κλπ ) πέραν από την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία θα παραδώσει τον Δήμο ο απερχόμενος δήμαρχος.
Διαβάστε όμως πως παρουσιάζει η πλειοψηφία τον απολογισμό της στο δελτίο τύπου που εξέδωσε:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Απολογισμός Πεπραγμένων 2009 Δήμου Θερμαϊκού


Τον τελευταίο, προ Καλλικράτη, ετήσιο απολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού παρουσίασε ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες (16/9) στο Ξενοδοχείο Ξενία – Ήλιος στην Περαία.
«Ο απολογισμός  πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής δεν είναι μια τυπική διαδικασία η οποία προβλέπεται μόνο από τον κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία και μια ένδειξη σεβασμού προς τον πολίτη. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε πραγματικότητα τις  δεσμεύσεις μας. Θέλουμε τον Δημότη να είναι ο συνομιλητής μας. Σε αυτόν  δίνουμε λόγο και σε κανέναν άλλο».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια που έγινε για την ανάκτηση της χαμένης πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου τονίζοντας τα εξής: «Από την αρχή της διοίκησης μας, αναδείξαμε ως κορυφαίο θέμα την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του Δήμου. Κατεβάλαμε  σκληρές και επίπονες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσουμε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας. Πράγμα το οποίο και έγινε, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να ανταποκρίνεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στα πλαίσια του αυριανού διευρυμένου Δήμου Θερμαϊκού».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη χθεσινή παρουσίαση του Δημάρχου για το Δημοτικό έργο:
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η εν λόγω Αντιδημαρχία πραγματοποίησε ιδιαίτερα σημαντικό έργο κατά το 2009, με κύριους άξονες την αναβάθμιση της οργανωτικής δομής του Δήμου, τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, τη στήριξης της απασχόλησης και την υλοποίηση πλήθους δράσεων με αποδέκτες διάφορες κοινωνικές ομάδες.
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Για το Δήμο μας, η οικονομική διαχείριση για το 2009 έγινε στηριζόμενη στις θεμελιώδεις γενικές αρχές που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της παρούσας διοίκησης. Αυτές είναι:
  • Η απόλυτη διαφάνεια, έλεγχος και σεβασμός μέχρι και για το τελευταίο ευρώ των δημοσίων χρημάτων.
  • Η ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών.
Επιπλέον βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής του Δήμου για το 2009 αποτέλεσαν:
  • Η προσπάθεια περαιτέρω νοικοκυρέματος, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, με περιστολή δαπανών του Δήμου και των νομικών προσώπων, όπου αυτό ήταν εφικτό, χωρίς βέβαια να επηρεαστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Η διεκδίκηση και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό διαθέσιμων πόρων από την κεντρική διοίκηση για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
  • Η διασφάλιση των αμοιβών των εργαζομένων στο Δήμο και στα νομικά πρόσωπα, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και το σημαντικό ρόλο τους στη λειτουργία των υπηρεσιών.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Βασικοί μας στόχοι είναι:
Α) Η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Αυτό έχει ήδη φανεί και με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και πιο αισθητό.
Β) Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία μελετών προκειμένου ο Δήμος να είναι έτοιμος να τα εντάξει στο ΕΣΠΑ και στα άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα ολοκληρωμένες προτάσεις για χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων αυτών.
Γ) Η άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών μας σε εκατοντάδες αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην Τεχνική Υπηρεσία και αφορούν πράξεις εφαρμογής, υψόμετρα, βεβαιώσεις για το αν τα οικόπεδα είναι εντός σχεδίου, απαλλοτριώσεις κλπ.
Τη χρονιά που πέρασε προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε  με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα που είχαμε καταρτίσει. Και η επιτυχία μας στον τομέα αυτόν ήταν σημαντική.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Πρόκειται για την Αντιδημαρχία της οποίας η προσπάθεια για βελτίωση της καθαριότητας στο Δήμο Θερμαϊκού ξεκίνησε και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το όραμα μας να καταστήσουμε τον Δήμο Θερμαϊκού ένα Δήμο από τους πιο καθαρούς του Νομού Θεσσαλονίκης παραμένει ζωντανό με τις εργώδεις προσπάθειες της Διοίκησης, του Προσωπικού και τη χρήση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Πολύτιμη και σημαντική η βοήθεια του κόσμου, του απλού πολίτη, της νοικοκυράς, που συντελεί ώστε να υπάρχει μια ιδανική συνεργασία διοίκησης και πολιτών, όσον αφορά την καθαριότητα του δήμου. Η οργάνωση της Υπηρεσίας γίνεται πλέον με σύγχρονους όρους προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Η ΔΕΥΑΘ, η οποία είναι ως γνωστόν επιφορτισμένη με τους ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, συνέχισε και το 2009 τη μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές της δύο βασικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου μας. Έχουμε αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μελετάμε την ποιότητα του νερού σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το ΑΠΘ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
           Κατά  τη διάρκεια του 2009, η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. συνέχισε τη σημαντική συνεισφορά της στο έργο της δημοτικής αρχής και ανέπτυξε δράσεις που της ανατέθηκαν όπως, μεταξύ άλλων, η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η λειτουργία δύο παιδικών σταθμών.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
            Μέσα από τις δράσεις του κατάφερε να φέρει τους πολίτες της περιοχής μας κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα και να συμβάλλει ώστε να γίνει ο πολιτισμός αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και αυτό όχι αποσπασματικά αλλά σε μια σταθερή βάση, με διάθεση συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών με το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με όσα μέσα υπάρχουν στη διάθεσή μας. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να γίνουν και πολλά περισσότερα ανάλογα πάντα με την οικονομική κατάσταση του Κέντρου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Το Κέντρο Αθλητισμού Δήμου Θερμαϊκού συνέχισε και κατά το 2009 τη σημαντική προσπάθειά του με στόχο να προσφέρει στους κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες γύρω από τον τομέα του αθλητισμού. Το Κέντρο Αθλητισμού ολοκλήρωσε με επιτυχία τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» (ΆγΟ) για τη χρονική περίοδο 2008-2009.  Είναι προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συνδιοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) σε συνεργασία με Δήμους ή Κοινότητες της χώρας μας. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η βελτίωση του βιολογικού επιπέδου των αθλουμένων, η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η αναψυχή των αθλουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου