Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ρεσιτάλ λαϊκισμού στο Δήμο Θερμαϊκού

Του Σπύρου Κουζινόπουλου*


Τώρα που μπαίνουμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, πολλά είναι αυτά που θα ακούσουν τα αυτιά μας από υποψηφίους δημάρχους, από υπερβολές έως και τερατολογίες, γιαυτό και ας κρατάμε «μικρό καλάθι».
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον απερχόμενο δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή. Ο οποίος το τελευταίο διάστημα, για να αντικρούσει τις κατηγορίες των συνδημοτών του ότι ήταν παντελώς απών την τετραετία που πέρασε, προσπαθεί να πείσει τους δημότες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας και των άλλων περιοχών που θα αποτελέσουν το νέο διευρυμένο Δήμο, ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, συντελέστηκε…. «κοσμογονία» στο Δήμο Θερμαϊκού !!
Που είναι αυτά τα «έργα» του κ. Αλεξανδρή, αναρωτιούνται οι δημότες του Δήμου Θερμαϊκού. Πως και δεν τα είδαν τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν;

Μία γέφυρα αξιώθηκε να προχωρήσει η δημοτική αρχή, στη γωνία Αμπελοκήπων και Δαιδάλου, κι αυτή την κατασκεύασαν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με συνέπεια, την πιο κρίσιμη για την οικονομία και τον τουρισμό μας χρονιά, που περίμεναν πως και πώς να δουλέψουν τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα άλλα καταστήματα της Περαίας, να είναι παντελώς κλειστή η βασικότερη οδική αρτηρία της πόλης και οι ξένοι και έλληνες επισκέπτες να ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να πλησιάσουν στην παραλιακή ζώνη.
Και βέβαια, η υπό τον κ. Γιάννη Αλεξανδρή διοίκηση, μπορεί να απέρχεται χωρίς να αφήσει έστω και την παραμικρή σφραγίδα της σε κάποιο σημαντικό έργο στο Δήμο Θερμαϊκού, πανηγυρίζει όμως και αυτοπροβάλλεται ότι τάχα … «γράφει ιστορία» με αφορμή την μεταφορά στην Περαία τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η οποία όμως για να γίνει, θα απαιτήσει το λιγότερο μία δεκαετία και ίσως και περισσότερο, με την βαθειά οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα και τα άδεια ταμεία του κράτους.Στη θέση των έργων, που έπρεπε να δημιουργήσει ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, αφήνει προεκλογικές υποσχέσεις και αμέτρητα «θα» που στην κυριολεξία… βγάζουν μάτι, όπως σοφά λέει ο λαός μας. Καθίσαμε και μετρήσαμε, διαβάζοντας την εφημερίδα «Θέα του Θερμαϊκού» που εκδίδει ο Δήμος, τις μελέτες έργων που ΘΑ συντάξει και ΘΑ υποβάλλει στο ΕΣΠΑ ο κ. Αλεξανδρής. Τι «γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών» σκέφτηκε, τι «διαχείριση στόλου οχημάτων» και «οπτικές ίνες μέσω κτιρίων» εμπνεύστηκε, τι «κοινωφελή δίκτυα» και «διαδικτυακές πύλες» και «εξωτερικές τρισδιάστατες οθόνες» σκαρφίστηκε. Ενώ ακόμη εξαγγέλει ότι ΘΑ συντάξει μελέτες για αναπλάσεις, πολιτιστικά κέντρα και «μηχανική εύρεση εργασίας». Αν και το τελευταίο, μάλλον σαν κοροϊδία ακούγεται στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού, όπου η ανεργία αγγίζει πλέον πολύ υψηλά επίπεδα και τα καταστήματα κλείνουν καθημερινά το ένα κατόπιν του άλλου.
Και δικαιολογημένα ρωτούν οι κάτοικοι του Θερμαϊκού: Αφού είχε κατά νου όλα αυτά τα έργα ο κ. Αλεξανδρής, γιατί δεν τα προχώρησε την τετραετία που πέρασε, αλλά με περισσή υποκρισία και επίδειξη λαϊκισμού τα παρουσιάζει τώρα, προεκλογικά; Αυτά είναι τα … «σημαντικά αναπτυξιακά έργα» για τα οποία έκανε λόγο στην εναρκτήρια προεκλογική του ομιλία; Στα «έργα» αυτά εντάσσεται και η παντελής εγκατάλειψη του δικτύου ύδρευσης με τις συνέπειες που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες; Ή πάλι μήπως προσπαθεί να συναγωνιστεί σε επίδειξη λαϊκισμού τον συνάδελφό του δήμαρχο Νέας Μηχανιώνας Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος αφού δεν υλοποίησε τις προεκλογικές του εξαγγελίες και εγκαταλείπει άδεια τα ταμεία και υπερχρεωμένο το Δήμο του, άρχισε να τάζει επενδύσεις στο Θερμαϊκό από τον… Καντάφι για να εξασφαλίσει την ψήφο των συνδημοτών του; Και άντε, υποθέτουμε, ότι εξασφαλίζει ο κ. Αλεξανδρής την πλειοψηφία και καλείται να διοικήσει το νέο διευρυμένο δήμο Θερμαϊκού. Πως θα το επιτύχει αυτό με τις ετερόκλητες συμμαχίες που έχει συνάψει στο ψηφοδέλτιό του; Πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν και να παράξουν έργο, για να αναφέρουμε τυχαία δύο ονόματα, οι κ. Κούτουκας και Στεφανίδης, που μέχρι τώρα αλληλομισούνταν και αλληλουπονομεύονταν; Η μήπως ο κ. Αλεξανδρής επιδιώκει και στο νέο δημοτικό συμβούλιο τη συνέχιση της «ανοργανωσιάς και προχειρότητας με την οποία λαμβάνονταν σημαντικές αποφάσεις», όπως κατ΄ επανάληψη τον κατήγγειλαν προσωπικότητες της Περαίας που βρίσκονταν δίπλα του;
«Θα κριθούμε για το έργο μας», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής σε πρόσφατη συνέντευξή του. Να είναι σίγουρος ότι στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Θερμαϊκού θα τον κρίνουν για το ανύπαρκτο έργο. Και θα τον στείλουν στο σπίτι του. Γιατί ο τόπος απαιτεί άλλου είδους διοίκηση. Γιατί οι δημότες ζητούν επιτακτικά να πάει ο νέος δήμος μας «Μπροστά Μαζί».


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, τ. Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου