Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τοπικιστικά σύνδρομα οδηγούν σε ακρότητες

Με τίτλο Σκέψεις ενός Περαιώτη για τις επερχόμενες εκλογές, αναδημοσιεύουμε, από τον Ορίζοντα, το πρώτο, κατά την άποψή μας άρθρο, που ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαλότητας και επικεντρώνεται σε έναν έντονο, και μη εξηγήσιμο τοπικισμό που φτάνει σε τέτοια έξαρση που να απειλεί με "περιφρόνηση" (μια έκφραση και συμπεριφορά που μάλλον ξεθάφτηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας) όποιον Περαιώτη υποστηρίξει τον Μαυρομάτη. Διαβάστε το πλήρες κείμενο:


Σκέψεις ενός Περαιώτη για τις επερχόμενες εκλογές
Γράφει ο κ. Γιάννης Μαρτάκης *


Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο στάθηκε η δημοσίευση ενός Περαιώτη με την οποία μας έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ να ψηφίσουμε....

ως το μοναδικό κατάλληλό για δήμαρχο του νέου δήμου Θερμαϊκου τον σημερινό δήμαρχο Μηχανιώνας. Πέρα από τη δυσάρεστη έκπληξη την οποία ένιωσα εξοργίστηκα γιατί κατάλαβα ότι μερικοί δεν γραφούν για το καλό του τόπου μας αλλά για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.
Συμβαίνει να είμαι από αυτούς που βρήκαμε μια Περαία 3000 κατοίκων και με επικεφαλής τον Αντ. Ματζάρη την κάναμε την μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με 20000 κατοίκους. Αυτό είχε σα συνέπεια να γίνει πρωτεύουσα το 1999 του Καποδιστριακού Θερμαϊκού και σήμερα πρωτεύουσα του νέου Καλλικρατιακού Θερμαϊκού. Δικαιούμαι λοιπόν να γράφω για την Περαία και να υποστηρίζω ότι έχει τον πρώτο λόγο σε αυτόν το νέο δήμο που μας προέκυψε χωρίς διάθεση τοπικισμού και έπαρσης. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό το δικαίωμα της Περαίας θα το υποστήριζαν αυτοί οι Περαιώτες οι οποίοι εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μερικοί μάλιστα εργάστηκαν για να μεγαλουργήσει η Περαία. Είναι γνωστό ότι με τον Αντ. Ματζάρη δεν ανήκω στον ίδιο πολιτικό χώρο συντάχθηκα όμως μαζί του και ως αντιδήμαρχος οικονομικών συνέβαλα και εγώ σε αυτό το θαύμα που όλοι παραδέχονται ότι έχει συντελεσθεί στην Περαία. Είναι επίσης γνωστό ότι ήμουν από τους πρώτους που του κατελόγισα το λάθος να παραιτηθεί όταν χάσαμε τις εκλογές το 2006. Έχω όμως λυπηθεί αφάνταστα επειδή πρώην συνεργάτες του επικαλούμενοι συνεχώς αυτό το λάθος του σαν να ήταν έγκλημα καθοσιώσεως ανάγκασαν να μείνει στο σπίτι του το μόνο ικανό άτομο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να στήσει σωστά στα πόδια του το νέο μας δήμο. Τους ήταν φαίνεται πιο δύσκολο να στηρίξουν ένα εγνωσμένης εντιμότητας και ικανότητας άτομο έστω και αν έκανε λάθος και έσπευσαν ασμένως πριν αλέκτωρ λαλείσαι να στηρίξουν ένα πρόσωπο το οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει τον τόπο μας, αλλά βαρύνεται με τόσες και τέτοιες κατηγορίες οι οποίες ανάγκασαν άλλους πολιτικούς με φιλότιμο να πάνε σπίτια. Διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίετε την κάμηλον! Σκέφτηκα πολλές φορές γιατί απαρνήθηκαν μερικοί έτσι την Περαία μας; Όλοι μου λένε ότι το έκαναν αντί πινακίου φακής. Αυτό το πινάκιο όμως είναι πανάκριβο γιατί έχει να κάνει με εκκρεμότητες της ακίνητης περιουσίας τους τις οποίες λένε ανέλαβε να τις τακτοποιήσει ο εκλεκτός τους υποψήφιος. Άλλοι, ακούγεται, ότι τους έστειλε να υποστηρίζουν τον δήμαρχο Μηχανιώνας ένας πολιτικός , γνωστός εχθρός της Περαίας. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της Περαίας στο νέο δήμο. Η Μηχανιώνα έχει το 20%, η Επανομή έχει το 20% και η Περαία το 60% της δυναμικότητας του δήμου για αυτό άλλωστε έγινε πρωτεύουσα. Ας μου συγχωρηθεί αυτή η αναφορά μου προς την Περαία. Πιστεύω ότι κάθε Μηχανιώτης κάθε Επανομίτης και κάθε κάτοικος των υπολοίπων χωριών έτσι αγαπά τον τόπο του και δεν αποτελεί μομφή αυτή η αγάπη. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο να ξεπουλάς τον τόπο σου για ίδιον όφελος. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι κάθε Περαιώτης ο οποίος, είτε από ιδιοτέλεια είτε επειδή τον υποχρέωσαν να υποστηρίζει τον δήμαρχο Μηχανιώνας αξίζει την περιφρόνησή μας. Τελειώνοντας κάνω έκκληση στους συγχωριανούς μου.
ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ


3 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΠΛΕΟΝ, ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΩ ΕΤΣΙ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΖΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΖΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΑΙΑ.ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυστηχως ατομα με τετοιες αντιληψεις κατειχαν αξιωματα και διοικουσαν τον δημο θερμαικου για χρονια και μαραζωσαν ολη την γυρω περιοχη.
    για ποιο θαυμα μας μιλαει ο κυριος Μαρτακης?
    επειδη στην Περαια συντελεστηκε αχαλινωτα και χωρις καποιο σχεδιο ,η χαρα των εργολαβων?
    για ποια ικανη διοικηση Μαντζαρη μας μιλαει?γιαυτην που μας εκανε πανελληνιως γνωστους για τις πλυμμηρες στα σπιτια μας?
    ο κοσμος κυριε Μαρτακη θελει ικανους και αξιους να υπηρετησουν ολον τον δημο και οχι μοναχα την περιοχη καταγωγης τους.Γιαυτο καθειστε εσεις αναπαυτικα στις καρεκλες των καφενειων και υμνηστε το εξαιρετικο εργο ΜΑΝΤΖΑΡΗ και αφηστε στον κυριο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ να κανει εκεινα τα εργα που θα ωθησουν αυτον τον τοπο μπροστα στον δρομο της αναπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ...ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ..ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΑΥΤΟΥ ΒΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ..ΧΟΥΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή