Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ Τι χρειάζεται ο τόπος

mpa3esΓράφει ο Τατιανός Μάγγος*

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τι εννοούμε όμως με αυτά; Το μυαλό των περισσοτέρων συνήθως πηγαίνει στην παραλία και τη θάλασσα που είναι ....
το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής μας ( Δήμος Θερμαϊκού ) πριν και μετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.


Τα τελευταία καλοκαίρια παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις παραλίες μας που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη και προτιμώνται από πολλούς κατοίκους της πόλης που αναζητούν λίγη δροσιά δίπλα τους , απολαμβάνοντας υπηρεσίες πολύ οικονομικότερα από μακρινότερες περιοχές.
Ο τουρισμός συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ντόπιου πληθυσμού, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εξασφάλιση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, στη βελτίωση και στην αύξηση της υποδομής κ.α., χρησιμοποιείται ως ένα μέσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης .
Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη θάλασσα και στον ήλιο για να προσελκύσουμε τουρίστες ή μήπως είναι καιρός ο τόπος μας να αρχίσει να ενδιαφέρεται και για τον εναλλακτικό τρόπο τουρισμού, ο οποίος ανθεί στις υπόλοιπες χώρες;
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από τουριστικούς επενδυτές και φορείς ανάπτυξης που δεν είναι ικανοποιημένοι από τη μαζικοποίηση της τουριστικής διακίνησης και τις επακόλουθες αρνητικές της συνέπειες.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης στρέφεται προς τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και άλλους τρόπους, έτσι ώστε όχι μόνο να μεγαλώσει η τουριστική κίνηση, αλλά και να επιμηκυνθεί. Για παράδειγμα το χειμώνα τι γίνεται;
Ο εναλλακτικός τουρίστας έχει διαφορετικής μορφής κίνητρα που μπορούν να νοηθούν ως αυτά του λεγόμενου ενεργητικού τύπου τουρισμού (περιπλάνηση, περίπατος, αναρρίχηση, τουρισμός «περιπέτειας»), εξερευνητικού χαρακτήρα και συνάντησης (ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, συναναστροφή με τους ντόπιους κατοίκους, τον πολιτισμό και τα ήθη και έθιμα) και δεσμευτικό χαρακτήρα (εθελοντικές υπηρεσίες σε κράτη του εξωτερικού, προσφορά βοήθειας και ενίσχυσης, συμμετοχή σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εργασιακές κατασκηνώσεις, κλπ)
Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ένα από τα δύο μοντέλα, καθώς μπορούμε να ακολουθήσουμε και τα δύο.
Ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι πολυσύνθετο σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα προϊόντα του. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση πάντοτε τους ιδιαίτερα πλούσιους τουριστικούς πόρους και τη ζήτηση που διαθέτει η Ελλάδα, το βασικό τμήμα του προτύπου της χώρας είναι αναμφίβολα ο τουρισμός διακοπών (ήλιος και θάλασσα) αλλά σημαντικό συμπληρωματικό τμήμα πρέπει να είναι τόσο ο εναλλακτικός τουρισμός (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός, ιαματικός) όσο και ο ευρύτερος ειδικός (συνέδρια, εκθέσεις, μουσεία, θεματικά πάρκα κα).
Η ανάπτυξη τους είναι εξαιρετικά σημαντική για ορεινούς και μεσόγειους προορισμούς της χώρας, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν εξαιρετικούς πόρους για αυτό τον τύπο τουρισμού.
Η ζήτηση είναι συχνά δεκάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας και ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό και τα ταξίδια μικρής διάρκειας.
Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν μαζική ζήτηση διεθνώς, η οποία με το κατάλληλο μάρκετινγκ μπορεί να στραφεί και στη χώρα μας.
Πέρα από την αυτοδύναμη ζήτηση για ταξίδια εναλλακτικού τουρισμού, ένα υψηλό ποσοστό ζήτησης για ταξίδια διακοπών, αναζητά παράλληλα δραστηριότητες και υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού, όπως προκύπτει από πολλές έρευνες.
Ο νέος δήμος Θερμαϊκού διαθέτει μεγάλη παράκτια ζώνη καθώς και χερσαία. Τα κάμπινγκ Αγ. Τριάδας και Επανομής μπορούν να αξιοποιηθούν. Φυσικοί πόροι υπάρχουν. Μένει να τους ανακαλύψουμε! Ίσως έτσι να εξασφαλίσουμε κάποιο μέλλον για τα παιδιά μας.

* Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου