Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αθλιότητες δημάρχων με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών

του Σπύρου Κουζινόπουλου*


Έφριξαν οι κάτοικοι της Μηχανιώνας, της Κερασιάς και του Αγγελοχωρίου, παρακολουθώντας όλη τη μέρα της Πέμπτης πολυπληθή συνεργεία του απερχόμενου δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, να μοιράζουν την επίσημη μηνιαία εφημερίδα του Δήμου Θερμαϊκού «ΘΕΑ του Θερμαϊκού» σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα παντού: Σε σπίτια, καταστήματα, στη λαϊκή αγορά, στα καφενεία, στους δρόμους, στις εισόδους των εκκλησιών. Σε όσα σπίτια απουσίαζαν οι ένοικοι, οι διανομείς του κ. Αλεξανδρή είχαν τοποθετήσει την εφημερίδα στα γραμματοκιβώτια και στια καγκελόφραχτες εισόδους, και άλλες εκατοντάδες αφέθηκαν σε στοίβες μπροστά στα Σούπερ-μάρκετ της περιοχής.  Ενώ ακόμη και στα κάγκελα των νεκροταφείων της Ν.Μηχανιώνας, είχαν τοποθετηθεί φύλλα της εφημερίδας, ίσως για να πληροφορηθούν οι αποδημήσαντες εις Κύριον συνδημότες το  ανύπαρκτο «μέγα έργο» και τα δήθεν «επιτεύγματα» του απερχόμενου δημάρχου Θερμαϊκού.
Το ερώτημα που γεννήθηκε στους κατοίκους ήταν, τι δουλειά είχε η εφημερίδα του Δήμου Θερμαϊκού να διανέμεται μακριά από τα όρια του Δήμου; Όσοι βέβαια την ξεφύλλισαν, κατάλαβαν αμέσως το λόγο:  Από τις 48 συνολικά σελίδες της «ΘΕΑΣ», οι 28 αναφέρονται στο… «έργο» Αλεξανδρή, διανθισμένες με 12 φωτογραφίες του και οι υπόλοιπες δεν υμνούν τον αποτυχημένο δήμαρχο, επειδή σ΄αυτές καταχωρούνται διαφημίσεις.  Συνεπώς,  δεν πρόκειται για μία ενημερωτική έκδοση, αλλά για ένα καθαρά προπαγανδιστικό προεκλογικό έντυπο, που απ΄ αρχής μέχρι τέλους, διαφημίζει τον κ. Αλεξανδρή, προσπαθώντας να τον εμφανίσει ως «πετυχημένο δήμαρχο», τι στιγμή που είναι σε όλους τους δημότες του Θερμαϊκού γνωστό, πως στην τετραετία που πέρασε, ήταν παντελώς απών από τα προβλήματα και από κάθε δραστηριότητα.
Φυσικά, γεννιέται και ένα άλλο τεράστιο ερώτημα: Με πιο δικαίωμα ο κ. Αλεξανδρής χρησιμοποιεί την επίσημη εφημερίδα του Δήμου για την προσωπική του προβολή; Γιατί χρεώνει στο δήμο ένα προεκλογικό του έντυπο; Πόσο στοίχισε αυτό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτυπώθηκαν περισσότερες από 50.000 αντίτυπα της «ΘΕΑΣ»;  Που βρήκε το δικαίωμα να λειτουργεί τη Δημαρχεία ως τσιφλίκι του; Πως έχει το ηθικό ανάστημα να χρεώνει το Δήμο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την προσωπική του προεκλογική προβολή; Τι λένε επ΄ αυτού τα στελέχη του συνδυασμού του;  Μόλις προχτές, ο κ.Κυριάκος Στεφανίδης ξεσήκωσε τον κόσμο στο δημοτικό συμβούλιο Μηχανιώνας, καταγγέλοντας αντίστοιχη άθλια χρησιμοποίηση του περιοδικού του Δήμου Μηχανιώνας για την προσωπική προβολή του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη. Τι λέει τώρα που ενεργεί με την ακριβώς  ίδια μεθοδολογία και ο επικεφαλής της παράταξής του;
Με την ευκαιρία αυτή, να ρωτήσουμε και κάποια άλλα στελέχη του συνδυασμού Αλεξανδρή τι λένε για το ίδιο ζήτημα; Κάποια στελέχη που μέχρι χτες το έπαιζαν «σοσιαλιστές», «δημοκρατικοί», «προοδευτικοί», «γνήσιοι ΠΑΣΟΚτζήδες» ή και «πρώην Κουκουέδες»,  και οι οποίοι έσπευσαν να συνταχθούν με το νυν δήμαρχο Θερμαϊκού, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς αρχές, στο όνομα του «να γκρεμίσουμε τον φαύλο Μαυρομάτη». Μετά από όλα αυτά που γίνονται, ποιος είναι περισσότερο φαύλος; Αυτός που σπαταλάει  περισσότερο ή λιγότερο τη δημοτική περιουσία, δηλαδή την περιουσία των συνδημοτών για προσωπικό του όφελος; Έχει η φαυλότητα μέτρο σύγκρισης και γράδα;  Αυτό είναι το «ήθος», η «διαφάνεια», η «εντιμότητα» που επαγγέλονται ότι θα φέρουν στη διοίκηση του νέου διευρυμένου Δήμου Θερμαϊκού όταν εκλεγούν; Δηλαδή, το δίλλημα για τους δημότες, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα είναι να επιλέξουν μεταξύ των δύο φαύλων;
Και όμως, υπάρχει η απάντηση. Υπάρχει η Τρίτη λύση που ακούει στο όνομα Οικονομίδης. Και οι άπιστοι Θωμάδες, ας πάρουν στα χέρια τους την εφημερίδα του δήμου Επανομής και ας συγκρίνουν. Για να δουν πως λειτουργεί σωστά, με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ένα δημοτικό έντυπο και πως γίνεται η έντιμη και διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, τ. Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

3 σχόλια:

  1. κ. Κουζινόπουλε, προκαλείτε με την υπερβολική σας λατρεία στο πρόσωπο του κ. Οικονομίδη. Εσείς τον γνωρίσατε τώρα ως Δήμαρχο, εμείς οι Επανομίτες γνωρίζουμε πολλά χρόνια πως λειτουργεί αυτός και η εφημερίδα του Δήμου. Θα εκτεθείτε κι έχετε μια πορεία στο δημοσιογραφικό χώρο πολύ αξιόλογη, οπότε η εν λόγω έκθεση δεν θα είναι τιμητική για το πρόσωπό σας. Μην βιάζεστε, τον κ. Οικονομίδη τώρα τον ξανασυναντήσατε στη ζωή σας και ο χρόνος που πέρασε, ίσως να έχει αλλάξει κάποιους ανθρώπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάλογος γίνεται μόνο με άτομα που έχουν το θάρρος της γνώμης και βάζουν την υπογραφή τους κάτω από τα κείμενα που γράφουν. Τα απαξιωτικά σχόλια ανώνυμων, είναι εκ του πονηρού και εκπορεύονται από προσωπικά και άλλα συμφέροντα. Όταν ο ανώνυμος "Επανομίτης" αποκαλύψει το όνομά του, ευχαρίστως να συναντηθούμε και να δούμε μαζί τα φύλλα της εφημερίδος του δήμου Επανομής, που είναι όσο η μέρα με τη νύχτα, συγκρινόμενα με τις αντίστοιχες εκδόσεις των δήμων Μηχανιώνας και Θερμαϊκού. Εκδόσεις τις οποίες οι κ. Μαυρομάτης και Αλεξανδρής τις μετέτρεψαν σε προσωπικές προπαγανδιστικές προεκλογικές φυλλάδες, με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Αλλά επ΄αυτού, ο λαλίστατος κατά τα άλλα ανώνυμος σχολιαστής, δεν λέει ούτε λέξη. "Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε", που λέει ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΕ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ Κο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΑΝΩΜΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΑΤΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΩΜΗΣ,ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΒΕΒΑΙΑ(ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΥΣ)ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΩΣΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΩΜΗΣ.

    ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ.ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή