Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Γρηγόρη Παραδείση *

Πως βλέπετε ως υποψήφιος δήμαρχος τις επικείμενες εκλογές;

Θεωρώ ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και για τους πολίτες. Να επιλέξουν ανθρώπους που έχουν τα προσόντα που απαιτεί η εποχή να αφήσουν πίσω τους την πεπατημένη να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους , το δικό τους και των παιδιών τους.

Ποιους μελλοντικούς τοπικούς άρχοντες θα πρέπει να εκλέξουν οι δημότες;

Είναι καιρός να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα κατάθλιψης που μας έχει επιβληθεί. Να γκρεμίσουμε τη σχέση των πολιτών με τους σημερινούς τοπικούς άρχοντες που βασίζεται στο φόβο και τη συναλλαγή και να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης , αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού.
Να αναδείξουν το πρότυπο του δημοτικού συμβούλου που αγαπά τον τόπο του και γνωρίζει να τον υπηρετεί με ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα.

Γιατί αποκλείετε τους εν ενεργεία  δημάρχους που έχουν και εμπειρία αυτοδιοικητική;


Ο παλαιοκομματικός τύπος του πολιτεύεσθαι έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και μάλιστα ανεπιστρεπτί. Ο τοπικός παράγων με τις διασυνδέσεις σε κύκλους επιρροής στην τοπική κοινωνία , χωρίς γνώσεις  , χωρίς  πολιτική συνείδηση και μερικές φορές χωρίς ηθικές αναστολές , έχει καταστεί εκτός από γραφικός και επικίνδυνος. Δείτε τα μεγάλα χρέη και την κακοδιαχείριση στα δημοτικά πλέον διαμερίσματα Επανομής-Μηχανιώνας – Περαίας και θα καταλάβετε γιατί αυτός  ο τύπος του πολιτεύεσθαι είναι ξεπερασμένος.

Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Ξέρουμε όλοι πλέον ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σε μια σημαντική συγκυρία για τη χώρα. Από τη μια η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο τέλος του το μοντέλο της μεταπολίτευσης που έχει τη σφραγίδα του και τις απαρχές του στη δεκαετία του 1980. Και μαζί του τελειώνει ότι αυτό σημαίνει :λαϊκισμός , δανεικά, ελλείμματα, μετριοκρατία , παλαιοκομματισμός , παρασιτική οικονομία. Άρα οι επικείμενες δημοτικές εκλογές  είναι το μεγάλο στοίχημα για τους δημότες. Να γυρίσουμε σελίδα  σε ένα νέο τοπίο στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Εσείς τι προτείνετε στους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού;

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτικής σημασίας η ενεργός συμμετοχή ανθρώπων με μόρφωση , γνώσεις και εξειδίκευση στα πράγματα της αυτοδιοίκησης. Τους προτείνω λοιπόν όσοι πιστεύουν στον αυτοδιοικητικό και όχι στον δημοσιονομικό ρόλο της αυτοδιοίκησης να απαντήσουν θετικά στον αγώνα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Πως αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη δημαρχία του Δήμου Θερμαϊκού;

Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη δημαρχία ήταν η απάντηση στη συγκεκριμένη πρόκληση. Να εφαρμόσω στο νέο Δήμο μας και μάλιστα σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης όσα επί χρόνια ζητούσα ως απλός δημότης από τους Δημάρχους. Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του Δήμου , ευθύνη απέναντι στους δημότες , ενίσχυση της συμμετοχής των δημοτών. Όταν παράγεις έργο πραγματικό και χρήσιμο δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα από τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Γι αυτό αν με την ψήφο των δημοτών εκλεγούμε στη Δημαρχία, να θεωρείτε δεδομένο ότι ο έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων θα περάσει στην αντιπολίτευση. Ο έλεγχος και η διαφάνεια στον Δήμο λύνεται με θεσμικά μέτρα.

Πώς θα μπορέσετε να βρείτε ή να διεκδικήσετε χρήματα για τον Δήμο Θερμαϊκού;

Κανένας δεν μπορεί να ζητά από το κράτος χρήματα , αν πρώτα δεν νοικοκυρέψει το σπίτι του. Θα κάνω απογραφή της κατάστασης που θα παραλάβω στον νέο Δήμο Θερμαϊκού. Για να δούμε που βρισκόμαστε , τι χρειαζόμαστε και από πού θα το αναζητήσουμε.
Δυνατότητα άντλησης πόρων χρηματικών και ανθρώπινων υπάρχουν. Σε τοπικό , εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχω μαζί μου έμπειρους ανθρώπους που θα αξιοποιήσουν δυνατότητες και στα τρία επίπεδα.

Θα απολύσετε υπαλλήλους;

Όπως σας είπα θα γίνει απογραφή της κατάστασης. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα δημοσιευθούν ώστε όλοι οι δημότες να έχουν πλήρη επίγνωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Αυτό που θα εξετάσουμε είναι η ορθολογική κατανομή των ανθρώπων που θα εργάζονται στον νέο Δήμο Θερμαϊκού.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε ως δήμαρχος;

Θα μιλήσω στους δημότες και στους ανθρώπους του Δήμου και θα τους πω με τον πλέον χαλαρό τρόπο ότι τα πράγματα αλλάζουν. Ειλικρινά πιστεύω ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν με ενδιαφέρει να διαχειριστώ την παρακμή  που βιώνουμε στην περιοχή μας. Θέλω να αλλάξει η περιοχή μας. Και θα ξεκινήσω αλλάζοντας πρώτα  το Δήμο. Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή σύγχρονη και προσανατολισμένη στις ανάγκες του Δημότη. Για να γίνει η περιοχή μας ελκυστική με προσωπικότητα και χρώμα. Μια περιοχή χαρούμενη. Σ αυτή την προοπτική όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και μου ζητούν να βοηθήσουν. Τους ευχαριστώ και σας βεβαιώνω ότι υπάρχει δουλειά για όλους.

Και τέλος μια καθαρά πολιτική ερώτηση. Πώς βλέπετε το μνημόνιο;

Όσοι επιλεγούν να κάνουν  μόνο το μνημόνιο σημαία για τις εκλογές νομίζω ότι βρίσκονται σε λάθος εκλογές. Δεν αγνοώ την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών . Δεν πρόκειται όμως να κρυφτούμε πίσω από αυτήν και να αφήσουμε για το μέλλον τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας. Η εγκατάλειψη δημόσιων χώρων , η έλλειψη πρασίνου, το κυκλοφοριακό και μιλώ εδώ τελείως ενδεικτικά είναι προβλήματα που υπήρχαν  πριν από το μνημόνιο  και αν δεν ασχοληθούμε τώρα θα μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό ακόμα.
Σχετικά με το μνημόνιο θα αγωνιστούμε ώστε ο Δήμος μας να διατηρήσει τον αυτοδιοικητικό του χαρακτήρα και δεν θα επιτρέψουμε να μεταμορφωθεί σε έναν εισπρακτικό φορέα και μόνο. Το χρωστάμε στην περιοχή μας και στους δημότες μας.

Κάτι σαν επίλογο;

Καλούμε τους δημότες να ψηφίσουν ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  ώστε να γκρεμίσουμε το καταχρεωμένο σύστημα που υπάρχει και συντηρείται στον νέο Δήμο Θερμαϊκού


* Η συνέντευξη δόθηκε στον τοπικό Ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου